Skip to main content

Ebert van Rooij

  • 5 maart 1955 te Mill
  • Hogere Technische School ‘s-Hertogenbosch
  • Academie van Bouwkunst te Arnhem (ArtEZ)

  • 1980-1985: Ontwerper Zuidooster
  • 1982: Mart van Schijndel (student)
  • 1984: Herman Zeinstra (mentor)
  • 1985-1987: Reuser van Groningen Nijmegen
  • 1988-1998: Architectenbureau Ebert van Rooij
  • 1998-2014: Kokke & van Rooij
  • 2014 – heden: Van Rooij Architectuur en Bouwtechniek
Als klein kind vond ik het interessant om in kuilen en bomen te zitten. In mijn werk is dit nog steeds een thema, waarbij ik op zoek ben naar een optimale beleving van ruimte en omgeving. Het gaat om de ruimte en de materie is daarbij slechts een medium.
Thirty spokes converge upon a single hub;
It’s the hole in the center that the use of the car hinges

We make a vessel of a lump of clay;
It is the empty space within the vessel that makes it useful

We make doors and windows for a room;
But it is these empty spaces that make the room livable

Thus while the tangible has advantages;
It is the intangible that makes it useful
Lao Tzu (ca. 550 v. Chr.)

Bij iedere opdracht zoek ik een strategie om het programma van eisen om te zetten in vorm. Als in de kookkunst moet je het doen met de ingrediënten die voorhanden zijn, zoals bijvoorbeeld een situatie, een materiaal, een bouwmethodiek. De stijl van mijn werk ligt niet op voorhand vast, maar ik probeer mijn eigen handschrift steeds te blijven ontwikkelen. Het ontwerpproces zie ik als een avontuur, de uitwerking ervan schuw ik niet. Ik zie dit als een ambacht.